Veelgestelde vragen
Is kunstgras veilig?
Is kunstgras veilig?
Wij van Ikwilkunstgras.nl garanderen dat ons kunstgras geheel veilig is. Al onze soorten kunstgrassen voldoen aan de Europese norm en is dan ook 100% lood en cadmium vrij.
Er is veel discussie geweest of kunstgras veilig is of niet. Kunstgras zelf is veilig, de discussie ging vooral over het infill materiaal dat werd gebruikt. Dit kwam met name ter sprake omdat men vroeger het kunstgras bestrooide met rubbergranulaat. De gezondheidsrisico’s rondom rubbergranulaat zijn onzeker. Bij Ikwilkunstgras.nl maken we gebruik van instrooizand. Met instrooizand blijft uw gras ook mooi omhoog staan. Bovendien is instrooizand een veilige keuze voor zowel de mens als natuur.
Kunstgras als ondergrond kent juist veel veiligheidsvoordelen:
- Veilig voor sport en spel – Spelen en sporten op kunstgras is een veiligere optie dan op natuurlijk gras. Dankzij het vlakke en veerkrachtige oppervlak van kunstgras heeft een val minder impact op het lichaam.
- Weg met allergieën- Mensen met allergieën voor graspollen zijn erg gebaat bij kunstgras.
- Milieuvriendelijk – Kunstgras hoeft (uiteraard) niet gesproeid te worden. U zal dus aardig wat water kunnen besparen door te kiezen voor kunstgras. Daarnaast hoeft u niet met een grasmaaier in de weer te gaan. Tot slot hoeft u uw kunstgras niet in te strooien met pesticiden. Wanneer het regent zal er dus geen bodemverontreiniging plaatsvinden.
Wat moet de ondergrond zijn voor kunstgras?
Een goede basis is ontzettend belangrijk als het gaat om kunstgras. Er kunnen verschillende opties worden ingezet om deze basis zo goed mogelijk te maken. Wilt u graag weten wat er voor uw situatie nodig is? Raadpleeg dan onze pagina ‘legadvies’.
- Een gestabiliseerd zandbed – Een dikke laag zand wordt aangebracht om een stevige basis te creëren.
- Geotextiel – Geotextiel voorkomt dat er onkruidgroei ontstaat.
- Stabiele ondergrond – Een stevige ondergrond voorkomt verzakking of verschuiving. Denk bijvoorbeeld aan: een gestabiliseerd zandbed, beton, bestrating, asfalt. Houd er rekening mee dat stenen ondergronden vaak een goed drainagesysteem nodig hebben.
- Stabilisatiedoek – Een stabilisatiedoek wordt gebruikt als ondergrond waardoor er minder snel putten in het kunstgras ontstaan, door bijvoorbeeld tuinstoelen. Bovendien werkt het ook tegen onkruid en ongedierte.
- Drainagesysteem – Een goede afwatering is belangrijk om waterophoping te voorkomen. Een drainagesysteem biedt uitkomst.
Hoe moet je kunstgras leggen?
Bij Ikwilkunstgras.nl kan je ervoor kiezen je kunstgras zelf te leggen, of gebruik te maken van onze professionele legservice.
Het aanleggen van kunstgras vereist enige vaardigheid, gereedschap en apparatuur. Mocht u dit niet in huis hebben dan raden wij u aan gebruik te maken van onze legservice. Samen met u stemmen we af wat er nodig is en zullen we u voorzien van een vrijblijvende offerte. Neem daarvoor contact met ons op.
Wilt u zelf uw kunstgras leggen dan zijn daar de volgende stappen voor nodig:
STAP 1: Voor een goede stabiele en drainerende ondergrond dient het oude gras tot 10 cm onder het peil afgegraven te worden.
STAP 2: Het aanbrengen van breekzand. Daarnaast is het van belang dat het kunstgras wordt opgesloten en niet in aanraking komt met zwarte grond. Indien nodig dient men hiervoor een randopsluiting te maken, bijvoorbeeld een opsluitband. Vervolgens wordt het zandbed grof geëgaliseerd en aangetrild.
STAP 3: Na het aftrillen wordt het zandbed geëgaliseerd. Vervolgens wordt het stabilisatiedoek en daar overheen het kunstgras gelegd, eventueel verlijmd en op maat gesneden. Daarna wordt het kwartszand over de mat verdeeld en wordt het kunstgras opgeborsteld. Na deze stap is het kunstgras klaar voor gebruik.
Wat zijn de nadelen van kunstgras?
Persoonlijk vinden wij dat er weinig nadelen over kunstgras benoemd kunnen worden. Uiteraard, de geur van vers gemaaid gras zal niet 1 à 2 keer per week voorbij komen. Maar daar staat dan weer tegenover dat je het ook niet 1 tot 2 keer per week hoeft te maaien.
Kunstgras kan in eerste instantie duurder lijken dan natuurlijk gras. De eerste investering van het (professioneel) aanleggen en het kunstgras zelf kan wat kosten.
Op den duur betaald zich dit terug dankzij:
- Je hoeft geen dure grasmaaier aan te schaffen of andere gereedschappen
- Je zult geen kosten kwijt zijn aan water en een bewateringssyteem
- Je kunt met een gerust hart op vakantie: je hoeft geen (dure) herstelwerkzaamheden uit te voeren nadat je een langere periode bent weggeweest
Hoe maak je kunstgras schoon?
Het schoonhouden en maken van kunstgras is een eenvoudig klusje.
- Veeg of borstel uw kunstgras om vuil, bladeren en afval te verwijderen. Dankzij het vegen blijft het gras mooi rechtop staan.
- Verwijder vlekken met een mild schoonmaakmiddel vermengd met water. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of bleekmiddelen.
- Sproei uw kunstgras met water om het schoon te spoelen. Doe dit niet met een hogedrukreiniger. Een tuinslang met sproeikop is voldoende.
Het regelmatig schoonmaken van uw kunstgras zal de levensduur van het kunstgras verlengen.
Is kunstgras warm in de zomer?
Kunstgras kan warm worden in de zomer, vooral wanneer de volle zon er een tijd op heeft gestaan. Net zoals dat stoeptegels of beton ook warmer wordt in de zon. Het nemen van voorzorgsmaatregelen en bewustzijn van de temperatuur van het kunstgras kan helpen om het comfort te verbeteren.
Er zijn maatregelen om hitte op uw kunstgras te verminderen:
- Sproeien met water verlaagt de oppervlaktetemperatuur.
- Plaats een parasol, zonnescherm of pergola om schaduw te creëren.
- Gebruik het juiste infill-materiaal. Vanuit Ikwilkunstgras.nl raden wij het aan om gebruik te maken van zand. Zand helpt om de temperatuur van kunstgras te verlagen.
- Denk van tevoren goed na over de plek waar u uw kunstgras wilt leggen. Als mogelijk, plaats het zo dat er ook enige natuurlijke schaduw ontvangt, zoals onder bomen of naast gebouwen.
Kan onkruid door kunstgras heen groeien?
Een goede installatie van uw kunstgras voorkomt dat er onkruid door uw kunstgras heen groeit. Een juiste opbouw van uw ondergrond, het aanbrengen van breekzand en een stevig stabilisatiedoek werkt hier aan mee.
Een juiste, professionele aanleg van uw kunstgras is daarbij van belang. We staan u graag bij met onze professionele legservice. Wilt u zelf uw kunstgras aanleggen dan raden we u aan om goed en nauwkeurig te werk te gaan.
Is kunstgras geschikt voor huisdieren?
Kunstgras is prima geschikt voor huisdieren. Ons kunstgras is
- Zacht
- Vrij van lood en cadmium
- Van sterk materiaal dus bestand tegen bijten, krabben en graven
Het kan gebeuren dat je huisdier per ongeluk zijn behoefte doet op het kunstgras. Dit is geen probleem. Verwijder uitwerpselen en urine door even het kunstgras schoon te spoelen. Daarnaast kan je met een mild sopje de plek extra reinigen.
Is kunstgras onderhoudsvrij?
Kunstgras vergt absoluut minder onderhoud dan natuurlijk gras. Zo hoeft het niet gemaaid en bewaterd te worden. Bovendien groeit er geen onkruid tussen kunstgras: dat scheelt onkruid plukken. Ook wanneer je voor langere tijd weggaat blijft jouw kunstgras mooi. Geen kniehoog gras of een verdord gazon wanneer jij terugkomt van vakantie!
Om jouw kunstgrasmat in de mooiste staat te behouden raden we wel de volgende punten van onderhoud aan:
- Veeg wanneer jij denkt dat het nodig is je kunstgrasmat schoon, om zo bladeren, takjes en ander vuil te verwijderen.
- Controleer zo nu en dan de randen en naden van het kunstgras oppervlak.
Kan kunstgras op een balkon?
Ja, kunstgras kan met een gerust hart op een balkon worden geïnstalleerd. Een fijn en groen alternatief voor stenen of balkontegels! Natuurlijk gras is niet mogelijk om op een balkon te plaatsen dus kunstgras is het perfecte alternatief.
Belangrijk hierbij is dat het kunstgras goed waterdoorlatend is. Een balkon kan maximaal 150 kg per m2 dragen. Ons kunstgras zal niet te zwaar worden voor een balkon, ook niet wanneer het regent.
Kan je kunstgras op beton leggen?
Beton is een prima basis om kunstgras op te leggen. Om het comfort te vergroten raden wij wel aan om als onderlaag nog geotexiel en schokabsorberend materiaal neer te leggen.
Bereid het beton goed voor waar je het kunstgras op zou willen bevestigen. Maak het goed schoon. Zorg dat het vrij is van scheuren en oneffenheden. Breng vervolgens onderlagen aan zoals geotexiel en schokabsorberend materiaal. Bevestig het kunstgras met kunstgrastape, dubbelzijdig tape, klittenband of geschikte lijm. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bevestigingsmethode geschikt is voor het betonnen oppervlak en dat het kunstgras stevig op zijn plaats blijft liggen.
Uiteraard staan wij je graag bij met legadvies en professionele legservice.
Is kunstgras waterdoorlatend?
Alle soorten kunstgras die wij in huis hebben laten ca. 60 liter water per minuut per m² door. De ondergrond waar het kunstgras op geplaatst wordt dient wel ook waterdoorlatend te zijn. Houdt daar dus rekening mee tijdens het plaatsen van jouw kunstgrasmat.
Wanneer je twijfelt of jouw ondergrond waterdoorlatend is, neem dan gerust contact met ons op voor legadvies.
Hoe leg je kunstgras op een balkon?
Benodigdheden om kunstgras op jouw balkon te kunnen leggen
- Kunstgras
- Bezem
- Stanleymes
- Rolmaat
- Geotextiel
- Schokabsorberend materiaal
- Dubbelzijdig tape, kunstgraslijm of kunstgrastape
Stap 1: Maak het balkon goed schoon. Zorg dat het balkon droog en vlak is.
Stap 2: Snijd het kunstgras op maat. Zorg dat je 3 cm aan de randen overhoudt voor het snijden en het afwerken.
Stap 3: Bevestig eerst geotextiel op het balkon. Hierop komt straks het kunstgras te liggen. Geotextiel zorgt ervoor dat het oppervlak glad wordt en het helpt ook bij de waterafvoer.
Stap 4: Bevestig het kunstgras. Doe dit met dubbelzijdig tape, kunstgraslijm of kunstgrastape.
Stap 5: Snijd en trim de randen.
Stap 6: Controleer of de waterafvoer goed verloopt. Dit is belangrijk, je wilt niet dat er plassen op je balkon ontstaan waardoor mogelijk je balkon te zwaar wordt.
Borstel regelmatig je kunstgrasmat om het gras mooi schoon en rechtop te houden.
Bestel jouw kunstgras én benodigdheden gemakkelijk in onze webshop.
Niet alle benodigdheden en kennis in huis om zelf je balkon te voorzien van kunstgras? Neem gerust contact met ons op voor onze professionele legservice.
Welk type kunstgras voor sport?
Welke type kunstgras goed is om op te sporten is afhankelijk van de stevigheid van het soort kunstgras. Je wilt namelijk dat het kunstgras prima opgewassen is tegen intensief gebruik. Onze collectie ‘kunstgras sport’ is geselecteerd op eigenschappen om goed op te kunnen sporten: bestand voor dagelijks en intensief gebruik.
Waarom rubberkorrels op kunstgras?
Professionele kunstgrassportvelden worden regelmatig ingestrooid met rubberkorrels. Door het rubber is er meer grip op het veld. En daarbij helpt het bij het absorberen van schokken, wat het risico op blessures vermindert.
De gezondheidsrisico’s rondom rubberkorrels zijn onzeker. Onze collectie ‘kunstgras sport’ strooien wij dan ook bij voorkeur niet in met rubberkorrels. Wij adviseren gebruik te maken van zand. Zand zorgt er ook voor dat het gras mooi rechtop gaat staan. Bij zand zijn we er 100% zeker van dat het niet schadelijk is voor zowel mens als natuur.